Skrivelystne skriver på ulikt vist. Noen skriver ned alt de kan komme på helt ukritisk, for så å finskrive det senere, noen fokuserer på å få frem selve handlingen for å fylle den ut med mer «kjøtt på beinet» etterpå. Det finnes ikke noen best-practice for hvordan man bør gjennomføre denne prosessen. Det viktigste er å velge en metode som fungerer for deg, men uansett hvilken leir du tilhører vil teksten din garantert ha godt av en opprydding før du sender den avgårde for vurdering.

Her er min sjekkliste når jeg går gjennom en tekst.

#1. Overbruk av ord

Jeg har enkelte ord som jeg er svært glad i å bruke. Dette er gjerne ord som ikke bringer noen merverdi til teksten, som for eksempel; egentlig, bare, liten, litt osv. Noen ganger fungerer det helt fint, men når samme, ubetydelige ord, gjentar seg opptil flere ganger per side, da må det fjernes.

For å finne disse ordene bruker jeg et verktøy som heter Wordle. Det finnes sikker flere slike, men dette er det jeg har testet. Wordle lager en ordsky av teksten din. De ordene du har brukt mest vil fremstå som de største ordene i skyen. Under ser du en ordsky av denne teksten.

Rydd i teksten din

Når det er gjort går jeg tilbake til teksten min, slår opp de «største» ordene og fjerner dem. Har du skrevet teksten din i Word, kan du bruke funksjonen for finn og erstatt til dette, men vær forsiktig. Finn og erstatt gjør denne operasjonen helt ukritisk og det kan ende med ekstraarbeid fordi den har erstattet alle ord, inkludert de som du ønsket la stå.

#2. Overbruk av beskrivelser

Når en karakter sier noe, rekker det ofte med å si det, altså at …. sa han. Allikevel har jeg en lei tendens til å la dem hviske, skrike, hyle, rope, spytte det ut osv. Det samme gjelder for det karakteren ser. Ikke sjelden både stirrer, skuer og skuler karakterene mine når de like gjerne kan se. Noen ganger kan disse ordene være på sin plass, men igjen poenget er å redusere bruken av dem.

#3. Overbruk av adverb

Hun var litt sulten, veldig tørst, ekstremt trøtt, osv. Hvor mange av disse går igjen i teksten min? Alt for mange, det er helt sikkert. Ut med dem.

#4. For mange detaljer

Du trenger ikke å vise leseren alt som skjer alltid. Se for deg at du skal fortelle en historie til en venn om da du punkterte på vei til hytta forrige helg. Starter du historien med pakking av bil, beskriver du hvordan du kjørte ut av gårdsplassen hjemme, hva du følte under køståingen underveis og hvordan solen skinte på taket av bensinstasjonen dere stoppet på? Nei, tenkte ikke det. Mest sannsynlig forteller du kontekst (var på vei til hytta) og går rett til hva som skjedde (punkterte), så tar du kanskje med noen andre punkter dersom de er relevant for historien din (pakket bilen så full at jeg tok ut reservedekket og satte det i garasjen før vi dro).

Poenget mitt er at, dersom det du beskriver ikke driver historien din videre, men bare fungerer som ekstra fyll, så fjern det. Skal karakteren din reise en plass; slutt et kapittel med at han drar og begynn neste med at han er kommet fram.

#5. Overflødige karakterer, handlinger, setninger

Stram opp setningene dine. Hvilke verb har du brukt, kan de erstattes med andre? Viser du, eller forteller du? Har alle karakterene dine en plass i historien din, eller er det noen som kun fungerer som klagemur for hovedpersonen din? I så fall, bør du vurdere å fjerne dem. Har du skapt en under-historie som er uavhengig av og ikke bringer noe til den historien du egentlig prøver å fortelle? Fjern den. Men ta vare på den, kanskje er den sterk nok til å stå på egne ben ved en senere anledning.

Dette er min sjekkliste, jeg håper den kan komme til nytte for deg og. Har du en egen sjekkliste med punkter som skiller seg fra mine. Del den gjerne med meg her.