For deg som ikke tviholder på penn og papir og PostIt-lapper på en tavle, så finnes det en rekke skriveverktøy som kan hjelpe deg. Noen trenger hjelp til å strukturere arbeidet sitt, andre ønsker kun et enkelt, og så billig som mulig, tekstbehandlingsprogram. Jeg har sett på noen alternativer og deler mine meninger om programmene her, slik at kanskje du og kan finne din favoritt.

Scrivener – nyttig for deg skal publisere ebok og som trenger struktur

Scrivener er et omfattende program utvikler av en forfatter for forfattere. Det er relativt rimelig og derfor og relativt populært. Det inneholder en rekke funksjonaliteter som en forfatter kan syns er nyttig, men de to største fordelene, slik jeg ser det, er funksjonen som hjelper deg å strukturere teksten din samt funksjonen som gjør det enkelt å formattere teksten din til en ebok.

Scrivener hjelper deg å strukturere teksten din

Du velger selv om du vil arbeide med teksten din som en helhet eller om du vil bryte den opp i mindre deler. Går du for det siste alternativet vil trestrukturen i venstre meny gjøre det enkelt å navigere mellom de ulike delene i teksten din. Til hver del knyttes det et kort som du kan bruke til å beskrive innholdet i de ulike delene. Det genereres automatisk en korktavle som viser deg en oversikt over alt innholdet ditt – du velger selv om denne korktavlen skal vise en oversikt over kapitler eller en oversikt over innhold i et kapittel. Du kan legge til eller fjerne tekst på kortene dine og arrangere dem i ulik rekkefølge. Dersom du ikke liker å jobbe med korktavler kan du få fram samme oversikten i en tabell.

Prov Scrivener

 

Andre ting verdt å nevne om Scrivener

  • Du velger selv om du vil opprette et dokument fra start eller hente inn/editere et eksisterende dokument
  • Ved oppstart kan du velge mellom ulike type maler avhengig av om du skriver på en roman, en fagbok, poesi eller et manus.
  • Scrivener tilbyr en rekke opplæringsvideoer som er lett tilgjengelig både fra deres hjemmeside og fra YouTube
  • Du kan sette grenser for mange personer eller tegn en viss del av teksten din skal inneholde (hele, et kapittel etc.)

Pluss: Scrivener gjør det enkelt å formattere teksten din til en ebok. I tillegg er det et program som gjør det veldig enkelt å holde oversikt og endre på strukturen i større dokumenter. Du kan og dele dokumenter du lager ved å lagre dem i dropbox eller en annen fildelingstjeneste.

Minus: Noen vil kanskje ikke være villig til å betale for et skriveprogram, når det finnes gratis alternativer. Programmet krever lokal innstallasjon på en PC eller Mac som betyr at du er avhengig av å være i nærheten av enheten du har innstallert det på for å kunne jobbe med strukturen i dokumentene dine.

Konklusjon: Jeg liker Scrivener fordi jeg kan selv være noe ustrukturert, og å ha et program som hjelper meg til å holde orden i dokumentet mitt og strukturere teksten min passer meg perfekt. Jeg syns heller ikke prisen på 300 kroner er avskrekkende. Siden jeg kan lagre dokumentene mine i et fildelingsprogram har jeg tilgang til selve teksten selv om jobber fra en annen enhet enn der programmet er installert (forutsatt at jeg har internett-tilgang). Tommelen opp for Scrivener. Prøv Scrivener.

OpenOffice – effektivt gratis tekstbehandlingsprogram

Open Office er et gratis program som fyller mye av de samme behovene som Word. Programmet tillater at du formatterer tekst blant annet ved å lage overskrifter, sidenummer og innholdstabeller. Det finnes en rekke instruksjonvideoer på YouTube med demonstrasjoner av muligheter i programmet.

Det finnes og en gratis app som lar deg lese open office dokumenter på Ipad og Iphone, men du kan ikke redigere tekst via appen.

Pluss: Programmet er gratis og svært likt Word i oppbygging slik at det bør være enkelt å komme i gang med for de fleste.

Minus: Kan egentlig ikke komme på noen.

Konklusjon: For deg som bare trenger et enkelt tekstbehandlingsprogram for å skrive teksten i, er Open Office et veldig bra alternativ. Kombiner det med Trello og dropbox (se lenger ned i teksten) og du har verktøy som kan hjelpe deg med å strukture teksten din i tillegg. Klikk her for mer informasjon om Open office

Google docs – gratis skybasert løsning

Google docs er et skybasert alternativ til OpenOffice. Det vil si at dokumentene du lager lagres på nettet. Fordelen med det er at du alltid har dem tilgjengelig uansett hvor du er og hvilken enhet du jobber fra. Bakdelen er at du må ha tilgang til internett for å nå dokumentene dine.

Nettskyen skal være sikker og for å kunne lese dokumenter som ligger i Google docs må man være logget inn + at den som har opprettet et dokument må ha gitt tillatelse til at andre kan lese eller endre et dokument hun har laget.

Google Docs støtter formattering slik at du kan lage overskrifter og innholdstabeller. Du kan og samarbeide med andre i ett og samme dokument uten å måtte sende ulike versjoner fram og tilbake. Løsningen inneholder en ordliste som hjelper deg med stavekontroll også på norsk.

Pluss: Programmet er gratis og svært lik Word i oppbygging. Du har tilgang til dokumentene dine fra overalt og tekst lagres automatisk slik at du ikke risikerer å miste arbeid. Det er enkelt å samarbeide med andre i ett og samme dokument.

Minus: Man må ha netttilgang for å få tilgang til dokumentene. Passer heller ikke dersom man ikke er komfortabel med å lagre arbeid i nettskyen.

Konklusjon: Jeg bruker Google Docs mye selv i hverdagen til alt fra oppgjør for spleisefester til handlelister til dokumentskriving. Det har alt du trenger for å skrive en tekst, og gjør i tillegg deling av informasjon svært enkelt. Kombiner det med gratisløsningene Dropbox og Trello (se lenger ned i teksten) og du har et komplett skriveverktøy. Klikk her for å gå til Google Docs

Microsoft Word – en gammel traver

De fleste kjenner til og er vant med å bruke Microsoft Word via jobb eller skole. Det er også derfor et naturlig valg for mange. Mulighet for formattering av en vanlig tekst er omfattende og mange. Man kan legge til bilder, og Microsoft tilbyr sågar et eget fotobibliotek med royalty free bilder

I motsetning til for eksempel Scrivener så er det vanskelig å holde oversikt over strukturen i en lengre tekst. Man kan bruke find til å finne deler og innholdstabell for en grovoversikt, men det har på langt nær samme brukervennlighet som skriveprogrammer som har spesialisert seg på dette.

Pluss: Det er mange formatteringsmuligheter i Word, og det er og et kjent program for de aller fleste slik at det gjør det enkelt å komme i gang.

Minus: Word er relativt dyrt dersom du må kjøpe det selv. Det er ikke tilrettelagt for å strukturere innhold i lengre tekster på samme måter som rene skriveprogrammer

Konklusjon: Jeg har brukt Word mye, og gjør det enda i jobben, men har i den senere tid gått mer og mer over til gratisløsninger på privaten. Jeg syns at Word er et OK program å jobbe i, men trenger man kun et program som håndterer innhold i en tekst og enkel formattering kommer man like langt med gratis alternativer som Open office og Google Docs. Mer informasjon om Microsoft Word her

Pages – tekstbehandlingsprogram for deg som har Mac

Pages koster 140,- i skrivende stund. Programmet tilbyr mye av den samme funksjonaliteten som Word, men strukturen er noe annerledes, noe som kan føles lutt uvant i begynnelsen.

Teksten kan formatteres og du kan lagre dokumenter både lokalt på din egen Mac, så vel som i nettskyen (ICloud). Velger du siste alternativ har du tilgang til dokumentene dine fra alle Apple-enhetene dine. Du kan og lagre dokumentene i epub-format – som er et åpent format som ofte brukes for ebøker. I tillegg har Pages har stavekontroll og synonymordliste også på norsk.

Pluss: For ordlister og stavekontroll på norsk og for at man kan velge om man skal lagre dokumenter lokalt eller i nettskyen. I tillegg pluss for mulighet til lagre filer som epub.

Minus: Skal jeg betale for programvare på nett ser jeg på det som en selvfølge at jeg har mulighet til å teste det først, det har man ikke med Pages. Er man vant til å jobbe i Word, kan noen kanskje oppleve at det er litt vanskelig å sette seg inn i de nye menyene.

Konklusjon: Jeg bruker Pages mye, og programmet passer bra til mitt bruk. Siden jeg stort sett bare har behov for den mest enkle funksjonaliteten er det sikkert mange muligheter i programmet som jeg ikke har oppdaget enda rett og slett fordi jeg ikke har hatt behov for dem. Mer informasjon om Pages her

Writer – Skriveapp for Android

Writer er en app som i følge beskrivelsen egner seg til alt i fra å ta notater til å skrive en hel bok på mobilen din. Appen er gratis, er laget spesielt for Android og har blitt lastet ned mer enn 500 000 ganger.

Pluss: Gratis app som gjør det enkelt å ta notater underveis.

Minus: Per i dag er det ikke mulig å dele dokumenter med andre enheter via drop box etc. At det er en app.; de fleste av oss vil nok anse det som svært tungvint å skrive en hel bok på en telefon.

Konklusjon: 500 000 nedlastninger taler for seg tenker jeg. Siden den og er gratis, har man ingen ting å tape på å prøve den. Selv om det ikke er sannsynlig at jeg ville brukt den til lange tekster, tenker jeg at den er kjempefin å ta notater med. Mobilen har jeg tross alt med meg overalt. Når utvikleren i tillegg har lansert at det skal bli mulig å dele dokumenter med andre enheter i neste versjon er det vel ikke så mye igjen å klage på.

Dropbox – Fillagring og fildeling

Dropbox er en applikasjon som tillater deg å lagre dokumenter i nettskyen. Du kan enten benytte deg av gratisversjonen eller du kan betale litt ekstra for å få tilgang til større lagringsplass. Ved hjelp av Dropbox har du alltid tilgang til dokumentene dine uavhengig av hvilken enhet du jobber fra, så fremt du har internettilgang. Du kan dele mapper eller enkeltdokumenter med andre brukere. Du bestemmer selv om de bare skal kunne lese dokumentet eller om de også skal kunne gjøre endringer i det. Denne funksjonen gjør at du slipper du tunge, store vedlegg i e-poster.

Pluss: Enkel fildeling med andre, samt at du har tilgang til dokumenter fra overalt. Slipper å sende tunge vedlegg i e-post.

Minus: Må ha nettilgang for å få tilgang til filene.

Konklusjon: Jeg bruker Dropbox mye selv og er svært fornøyd, men man må være komfortabel med å lagre dokumenter i nettskyen framfor lokalt på sin egen PC for å bruke denne løsningen. Mer informasjon om Dropbox her

Trello: Organisering av skriveprosjekter

Trello er et organiseringsverktøy. Det er gratis og du kan logge deg på ved hjelp av gmail-kontoen din. Verktøyet gjør at du kan organisere skriveprosjektet ditt i lister etter f.eks. kapitler, personer i boka eller scener. Det er helt opp til deg. Du knytter oppgaver eller innhold til lister ved hjelp av kort, og du kan knytte dokumenter til de ulike kortene. I tillegg kan du dele informasjon, delegere oppgaver dersom dere er flere som jobber sammen på et prosjekt og sette en deadline for når oppgaver skal være gjort.

Trello

 

Det er lett å flytte kort fra et område i Trello til et annet. Slik at om du har en todo-liste, så kan du ha en «done» liste som du kan flytte kort til etterhvert som du har gjort oppgavene. Eller du kan bruke det til å omorganisere scener i et kapittel

Pluss: Gratis verktøy som hjelper deg å holde struktur på prosjektene dine, og dele informasjon med andre.

Minus: I motsetning til Scrivener som lager en struktur for deg, så må du selv sette opp strukturen i Trello. Dette kan i seg selv være en utfordring dersom man ikke er av den mest strukturerte sorten.

Konklusjon: Trello fungerer fint som en gratis erstatning til Scrivener for deg som trenger hjelpt til å strukturere arbeidet ditt. Mer informasjon om Trello her

 

Oppsummering

Dersom du er på utkikk etter et komplett verktøy som tilbyr mulighet både for å skrive samt å editere og strukturere tekst, og er villig til å betale litt for det er Scrivener et bra valg. Alternativt kan du velge rene tekstbehandlingsprogrammer som du kombinerer med Dropbox og Trello. Trenger du kun en plass for å skrive tekst kommer du veldig langt med gratisløsningene eller Pages som er et veldig rimelig alternativ til Word.

Hvilke programmer foretrekker du å jobbe i? Er det fremdeles penn og papir som gjelder eller gjøres alt arbeid på PC eller Mac? Tips meg gjerne om nyttige verktøy.