For mange er januar måneden der de skal starte på ny frisk. Komme i gang med å trene, slutte å røyke eller oppfylle andre forsetter som de har brukt desember til å planlegge. For meg har høsten vært tiden for nye prosjekter. Tidligere betydde høsten start på et nytt skoleår, nye venner, nye aktiviteter. Selv om det er lenge siden jeg gikk på noen skole, så har denne følelsen om å starte opp på ny frisk vedvart. Mye henger nok igjen fra tidligere sedvaner, men mens jeg i januar ofte er sliten etter en hektisk desember både på jobb og privat er jeg, når høsten kommer, uthvilt etter en lang og deilig sommerferie.

Det er fortsatt sommer, og for mange betyr det fortsatt ferie. Hvorfor ikke bruke disse dagene til å planlegge hvordan du virkelig skal komme i gang med skrivingen til høsten? Her er noen ideer fra meg.

Begynn med å skrive en forfatterbio

Forestill deg at du har oppnådd alt du drømte om når det gjelder skrivingen din. Hvordan ville forfatterbioen din i så fall se ut? Sett deg ned og skriv den. Ikke hold igjen. Det er din drøm og din bio. Når du er ferdig med bioen din skriver du ned fem nyttårsforsett som vil bringe deg nærmere målet. Vær så konkret og realistisk som mulig. Det kan for eksempel være; at du skal skrive i 30 minutter om dagen hver dag og delta i minst 2 skrivekonkurranser i løpet av de neste 12 månedene.

Bruk tiden vel

Prioriter skrivingen din Vi har kun 24 timer til rådighet hver dag. Sørg for at du bruker dem vel. Se for deg at du har et stort Norgesglass. Putt tre store steiner i det. Nå virker det ganske fullt ikke sant? Hell på så mange småstein som og se dem gli inn i sprekkene mellom de store steinene. Fyll på med sand. Den vil legge seg mellom småsteinene. Nå må vel krukken være full? Nei. Fyll glasset med vann til det står til kanten. Norgesglasset er nå fullt.Prøv å gjøre det samme igjen, men i omvendt rekkefølge. Start med vannet, så sanden, småsteinene og til slutt de store steinene. De er det vel ikke plass til lengre?

Dette er en metafor for livet ditt. Norgesglasset er dagen din. De store steinene er dine prioriteringer og mål. Småsteinene er faste oppgaver som du må gjøre; arbeid, skole, møter, kurs. Sanden representerer andre oppgaver du må gjøre; levere i barnehage, lage middag osv. Vannet er alle de små oppgavene som aldri tar slutt; vaske klær, betale regninger, rydde. Dersom du fyller glasset ditt med sand og vann vil du aldri ha tid til steinene som er det du virkelig ønsker å holde på med. Ta kontroll, sett av tid til å skrive og legg inn tid til å få unna alle de andre oppgavene rundt skrivingen din. Ikke omvendt.

Få mest mulig ut av tiden din

  • Prioriter det som er viktig for deg og kvitt deg med de tingene som ikke er det
  • Dersom skrivingen din er viktig for deg, så sørg for å prioritere den
  • Se på skrivingen din som en jobb med en starttid, produksjonsmål og tidsfrister
  • Sett av tid i kalenderen din til et møte med deg selv og bruk tiden til å skrive
  • Har du prøvd å stå opp tidligere evt. skrive til senere utover kvelden for å bruke mer av tiden du har til rådighet?
  • Ikke mist motet av tanken på det «store» prosjektet. Fokuser på biter av tekst.
  • Minutter er som blåbær. Det er aldri nok på et sted. så du må vandre videre mens du plukker og plukker til du til slutt har fylt opp begeret ditt

Mark Twain sa: Om 20 år vil du være mer skuffet over de tingene du ikke gjorde, enn de du gjorde.

Så sett i gang. Utforsk, drøm, oppdag

Du vil kanskje også like:
Formuler en fengende forfatterbio

Finn tid til å skrive

Klar for å skrive en bok? Delta i NaNoWriMo