Det beste med e-bøker er at hvem som helst kan publisere dem. Det verste med e-bøker er at hvem som helst kan publisere dem. Noen e-bøker bærer dessverre preg av at utgiveren foretrekker kvantitet framfor kvalitet. Disse bøkene er fulle av skrivefeil, dårlig grammatikk, feil tegnsetting og endimensjonale historier. Det igjen har dessverre ført til at noen skyr alle selvpubliserte bøker som pesten. Her er noen tips til deg som tenker på å kaste deg ut i selvpubliseringens vidunderlige verden.

E-bok tips #1: Skriv boken din

Jada, innlysende tenker du. Men mange (meg selv inkludert) har sikkert en skuff eller en notatblokk full av spennende ideer som aldri blir til noe mer enn nettopp ideer. Tenker du på å selvpublisere må du først og fremst ha et produkt – altså teksten din. Hvor lang tid du vil bruke på å lage den vil være avhengig av hvor mye tid du er villig til å sette av daglig for å få den ferdig. Jeg skriver villig til fordi det er faktisk opp til deg hva du vil prioritere, og ønsker du å nå noen vei med skriveprosjektet ditt må du faktisk prioritere det. Det trenger ikke å være et ferdig produkt. Målet med dette er å skrive en tekst fra begynnelse til slutt slik at du har noe å jobbe med.

E-bok tips #2: Skriv boken igjen

Gå gjennom boken din kapittel for kapittel. Gjør det gjerne sammen med andre i en skrivegruppe. Har du ikke en offline skrivegruppe kan du kanskje finne en på nettet. Du vil ha mye igjen for å få noen til å lese gjennom og gi konstruktiv kritikk til teksten din. Det vil hjelpe deg til å se hvilke scener du må skrive mer utfyllende om, hvor du kan kutte teksten og hvilke karakterer som trenger å beskrives mer i detalj, eventuelt hvilke du kan fjerne fra historien din.

E-bok tips #3: Rediger boken din

Nå er det på tide å krype opp i godstolen og gå gjennom teksten din i fra leserens perspektiv. Målet er å se på teksten din i sin helhet og sørge for at den flyter fra begynnelse til slutt. Her gjelder det å stramme inn der det trengs, fjerne overflødig tekst og dialog, kutte lange setninger og fjerne skrivefeil. Kutt og skriv om og kutt og skriv om igjen. Leser du teksten høyt for deg selv er det enklere å oppdage avsnitt som har behov for redigering.

E-bok tips #4: Få noen andre til å redigere boken din

Hvorfor betale for redigering når du er sikker på at du har plukket opp alle feilene selv? Fordi det er verdt det. Man ser seg gjerne blind på en tekst når man ser på den for lenge. I tillegg kan det være vanskelig å distansere seg fra sin egen tekst. Så uansett hvor nøye du er vil du neppe klare å plukke opp alle detaljene i teksten selv. Selv om du har fått noen andre til å gå gjennom teksten din helt fra begynnelsen av er det ikke sikkert at følgefeil, som at hovedkarakteren skifter øyefarge underveis, plukkes opp tidlig. Så hvorfor bry seg med å redigere selv om du uansett skal få noen andre til å se på det? Det er helt enkelt fordi mange som redigerer tar seg betalt per time. Jo flere feil du har luket ut selv, jo mindre kostbart vil det bli for deg å få hjelp av andre. Har du ikke råd til å betale noen, kan du kanskje henvende deg til venner eller familie. Sørg bare for at det er personer som tørr å være ærlige med deg om teksten din. Du trenger ikke å følge alle rådene deres, men du bør vurdere dem seriøst.

E-bok tips #5: Korrekturles teksten din

Gå gjennom den ferdige teksten din en siste gang og dobbeltsjekk at alle skrive- og tegnsettingfeil er plukket opp. Har du programvare på PC´en din eller en ebokleser som kan lese teksten din høyt for deg kan det være til stor hjelp. Å høre historien samtidig som man følger med på teksten vil gjøre eventuelle grammatikkfeil, ord skrevet to ganger og komma- og punktum-feil mer tydelig enn om du bare leser teksten selv.

#E-bok tips #6: Formater boken din

Nå skal du sørge for å gjøre teksten din lesbar på en e-leser. Her gjelder det å se på overskrifter, skrifttype og størrelse, innholdsfortegnelsen osv. Det finnes de som kan hjelpe deg med dette, og har du råd til det kan det spare deg for noen timer med frustrasjon. Sørg for at begynnelsen av teksten din er så nært begynnelsen av boken som mulig. Du må selvfølgelig ha en tittelside, innholdsfortegnelse, copyright og publikasjondetaljer på begynnelsen, men alt annet kan du spare til etter teksten din. Det er fordi mange lesere, for ikke å kaste bort pengene sine på dårlig formatterte ebøker, først bestiller et utsnitt av boken før de avgjør om de skal kjøpe den. Om de første 20 % av boken ser bra ut, kan det overbevise dem om å kjøpe nettopp din bok.

E-bok tips #7: Invester i et ordentlig cover

Coveret er veldig viktig og vil ofte være avgjørende for om noen vil kjøpe boken din eller ikke. Dersom du ikke er en grafisk designer vil jeg anbefale deg i å bruke litt penger på å få laget et profesjonelt bokomslag. Det skal gi leseren en ide om hva boken din handler om, og må ha en font som er mulig å lese også når bildet er lite. Gå for et cover som ser bra ut i svarthvitt på Kindle, men som og ser pent ut i farger på andre e-lesere.

E-bok tips #8: Skriv en baksidetekst

Når du har fått laget et cover som pirrer nysgjerrigheten til en potensiell leser må du sørge for at beskrivelsen av boken din vil føre til et umiddelbart klikk på kjøps- eller prøveknappen. Baksideteksten skal være så kort og konsis som mulig og sørg for at den er helt fri for skrivefeil. En tekst som bærer preg av å være skrevet i hui og hast vil ikke tiltrekke seg nye lesere.

E-bok tips #9: Last opp e-boken din

Når du har lastet opp teksten din, så se over den før du publiserer. Uansett hvor sikker du er på at alt er tipp-topp så kan det ha sneket seg inn avsnitt med en merkelig font og ikke minst flere skrivefeil kan dukke opp. Gjør det igjen og igjen til du er sikker på at du har fått med deg det aller aller meste, så kan du publisere.

Lykke til!