Har du en skuff eller en mappe full av, det du mener er, ubrukelige tekster? Kanskje du tok utfordringen i forrige måned og deltok i NaNoWriMo? Nå har du 50 000 ord som du ikke helt vet hva du skal gjøre med. La meg hjelpe deg.

Du klarte det!

Gratulerer. Du fullførte! Det er en kjempeprestasjon. Still deg foran speilet, smil bredt til deg selv og gi deg selv en god klapp på skulderen. Nå er det tid for en liten pause for å få teksten litt på avstand. Når du kommer tilbake har du ikke et tomt, blankt ark som venter på deg, men derimot 50 000, femti-tusen, ord du kan forme til det du vil.

Du vil finne gull

Det er mye vanskeligere å fylle på med ord enn å kutte ned og skrive om. Du har mange sider med tekst som bare venter på deg. Gå gjennom det du har skrevet. Skriv om, kutt ned, skriv om, kutt ned. Etterhvert vil du se at det flyter, at teksten henger sammen og at din stemme kommer fram. Er det avsnitt som du er overbevist om ikke passer inn i denne teksten. Tenk deg om før du sletter dem. Kanskje kan de brukes som utgangspunkt for et annet prosjekt.

Små endringer, stor effekt

Ingen av oss er perfekte. Selv veletablerte forfattere har skrevet tekster de ikke vil at andre skal se. Små endringer på setninger kan ha stor effekt. Forteller du i stedet for å vise? Hva kan du gjøre med teksten din for å male bildet for leseren heller enn å forklare det? Hvilke ord kan du erstatte med andre? Trenger du hjelp til hvordan du skal gå fram ved omskriving? Kanskje kan dette innlegget fra være til nytte?

Et steg av gangen

Tenk deg at du er på fjellet. Du skal gå fra hytte A til hytte B. Etter å ha bevegd deg et stykke begynner det å blåse og regne. Klærne blir våte, lunsjen reduseres til kalde pølser som inntas stående. Du er sliten, våt og du fryser og vil egentlig bare gi opp, men du fortsetter framover et steg av gangen. Så med ett ser du hytte B. Du får på deg tørre klær, litt varm mat i kroppen og kanskje noe godt i glasset. Senere på kvelden, foran peisen, nikker du og er skjønt enig med turkameraten din om at «Det har vært en fin tur». På samme vis som at det kan være slitsomt å bevege seg fra A til B, tar omskriving og finpussing på en tekst tid. Fokuser på den setningen eller det avsnittet du holder på med akkurat nå. Da vil ikke prosjektet føles så overveldende. Trenger du en liten gulrot, så tenk på den følelsen du oppnår etter å ha «nådd fram».

Det krever hardt arbeid

Du skal lete lenge etter noen som skrev et mesterverk på første forsøk. Nøkkelen ligger i omskrivingen. Viste du for eksempel at Hemingway skrev siste avsnitt av Farvel til våpnene 47 ganger  eller at Robert Louis Stevenson droppet hele første utkast til Dr. Jekyll og Mr. Hyde for å senere å skrive et nytt som han var mer fornøyd med. Resultater skapes av hardt arbeid og utholdenhet.

Lykke til!