NaNoWriMo står for National Novel Writing Month og er en frivillig organisasjon som jobber for å inspirere barn og voksne til kreativitet gjennom webbaserte utfordringer. Kort fortalt så ber de alle som mener de har en bok i seg om å bruke november til å få første utkastet ned på papiret. Skrivelyst vil benytte dette innlegget til å oppfordre alle skrivelystne om å kaste seg på NaNoWriMo, og svare på alle unnskyldninger for deg som prøver å vri deg unna:)

Hvorfor delta i NaNoWriMo

Hva skal du ellers gjøre i november? Det er grått og trist ute, julebordsesongen er ikke kommet i gang og det blir tidlig mørkt. Med andre ord – en ideell setting for innetid og skriving. Alle som vil kan delta i NaNoWriMo uavhengig av hvilket språk du skriver på. «Vinnerne» oppnår den deilige følelsen av å endelig ha gjennomført og avsluttet noe de begynte på, samt et diplom som bevis for seg selv og andre at «Du klarte det!». Det eneste du trenger å gjøre er å skrive 50 000 ord på 30 dager…

Hva «bare» 50 000 ord på en måned du liksom – det klarer jeg aldri!

Klart du kan. Det handler om å prioritere og planlegge. Setter du deg som mål å klare 2 000 ord om dagen har du fem dagers slingringsmonn. Finn ut hvor mange ord du skriver i minuttet og del skrivingen opp i bolker om det vil gjøre det enklere for deg. F.eks. I dag tok jeg tiden på meg selv mens jeg skrev i ett minutt. I løpet av den tiden klarte jeg å få ned 63 ord. Det er 945 ord på 15 minutter og 1 890 ord på 30 minutter. Siden jeg neppe klarer å være like effektiv hele veien – så deler jeg det opp i to halvtimes økter der målet er 1 000 ord per økt. Klarer jeg mer i løpet av en dag, ser jeg på det som en bonus.

Men, jeg har ikke tid til å skrive 2 000 ord om dagen

For å få dette til må du prioritere skrivingen din. Å prioritere noe betyr at andre ting må nedprioriteres. Kanskje vil ikke huset være like skinnende rent som ellers i november. Kanskje blir middagene litt kjipere. Kanskje må du takke nei til en invitasjon eller to. Kanskje må du stå opp litt tidligere for å få litt skrivetid på morgenkvisten. Det koster å oppnå et mål. Sånn er det bare.

OK da, men jeg blir så lett forstyrret når jeg setter med ned for å skrive

Sørg først og fremst for at du sitter godt der du skal skrive. Husk å spise og drikke. Kroppen (og ikke minst hjernen trenger næring). Og du, verden går ikke under selv om du kobler deg av internett, e-post, telefon og sosiale medier et par timer om dagen. Kanskje vil du til og med like deg så godt i offline-verdenen at du gjør det til en vane å koble av også etter at november er over.

Fint, men hva om jeg får skrivesperre?

Målet med NaNoWriMo er å produsere første utkast. Du skal med andre ord ikke sitte igjen med en fiks ferdig historie 1. desember, men et utkast som du kan jobbe videre med og perfeksjonere. Blir du sittende å stirre på en blank skjerm, så skriv. Putt fingrene på tastaturet og trykk ned bokstavene. Om de første 100 ordene er komplett søppel, så la de være det. Se på det som oppvarming. Når fingrene har kommet i gang vil hjernen følge etter, og sperren vil forsvinne. Du trenger heller ikke å skrive historien din fra A-Å. Skriv om det du har lyst til å skrive om i dag. Står du fast, begynn på et mer inspirerende avsnitt.

Men hva om jeg må undersøke ting underveis

Den tiden du har satt av til å skrive skal brukes til akkurat det. Er det et avsnitt du mener krever mer research. Merk det av med gult og gjør research senere eller etter at november er over. Er det essensielt at du finner ut av det nå for å få historien din til å gå videre, så gi det et friminutt for å researche. Sett klokken på 15 minutter. Det du ikke har funnet ut av i løpet av den tiden kan vente til senere.

Jeg syns alltid det er så vanskelig å motivere meg selv

Visualiser målet ditt. Kjøp deg en PostIt blokk i friske farger. For hver dag skriver du ned på en ny lapp hvor mange ord du har skrevet og hvor mange ord du har skrevet totalt. Evt. hvor mange ord du har igjen til målet om du foretrekker nedtellingsmetoden. Heng dem opp under hverandre på en lett synlig plass. Å se halen vokse vil garantert motivere deg.

Men jeg vet at jeg kommer til å bli sliten og begynne å tvile på meg selv

Du, det er helt normalt. Gjør som meg når jeg jogger og begynner å bli sliten. Sikt på nærmeste tre, sten eller et annet synlig merke i terrenget og jogg dit. Så velger du deg et nytt merke og jogger dit. Snart er du fremme. Tenk ord for ord, setning for setning. Blir du helt desperat Tweet @Skrivelyst med #NaNoWriMo og jeg vil gjøre mitt beste for å dytte deg videre. Du kan og prøve forumet til NaNoWriMo. Pass bare på at du ikke blir hengende der for lenge.

OK. Du har overbevist meg, men er det noe jeg bør tenke på?

For all del husk å lagre arbeidet ditt underveis. Gjerne både på PC’en din en USB eller i nettskyen. Skriv minst 2 000 ord mer enn du trenger. Det kan være at telleren på NaNoWriMo viser færre enn telleren i programmet du bruker. Når du er ferdig puster du ut, slapper av og nyter desember. Vent med å hente fram teksten din for redigering til januar. Du trenger å få den litt på avstand. Se på prosjektet som en reise, en læring eller en mulighet til endelig å avslutte noe du har tenkt på lenge.

Jeg heier på deg! Lykke til!

Les mer om NaNoWriMo her