Å ha helt klart for deg hva som er tema for historien din kan gjøre det veldig mye enklere å skrive.

Definer et tema for historien din

Så fremt du aldri deler det at du skriver med noen, så vil du på et eller annet tidspunkt møte noen som lurer på hva historien din handler om. Du har kanskje hørt om heispitcher? En heispitch er en kort beskrivelse av historier, laget for å pirre nysgjerrigheten til potensielle lesere. Du finner dem ofte i fete typer på baksiden av publiserte bøker. En heispitch kan være så kort som en setning, men hva om du starter med å beskrive din historie i bare ett ord?
Hva handler historien din om; hat, kjærlighet, gjengeldelse, rettferdighet, vennskap, hevn?

Et tema kan brukes til å skape meningsfulle ringer i vann

Si at du bestemmer deg for at historien din skal handle om hevn. Hva vil skje dersom man klarer å hevne seg? La oss forestille oss at du skriver om ei jente som er ute etter å hevne seg på noen. Hvem skal hun hevne seg på, hvorfor ønsker hun å hevne seg? Hvem velger hun å innvie i tankene om hevn? Hvordan velger hun å hevne seg? Får hun noen med på å gjennomføre hevnen? Hvorfor/Hvorfor ikke? Hva skjer om hun oppnår det hun ønsker? Lever hun lykkelig resten av sitt liv eller formørker gjerningen livet hennes? Stopper det der, eller kommer det nye personer inn på banen som vil hevne seg på jenta? Det som skjer når man bestemmer seg om et tema for en historie er at man begynner å stille spørsmål som igjen leder til nye spørsmål. Som ringer i et vann.

Jobb ut i fra et tema alene eller sammen med andre

Man kan utdype temaet sitt alene, men det er og en øvelse som fungerer fint sammen med en skrivegruppe. Er man flere kan noen få i oppdrag å utdype karakterene, noen kan gå nærmere inn på motivasjonen til karakterene og andre kan kanskje få i oppgave å identifisere potensielle hindringer.

Et tema vil hjelpe deg til å sikre flyten i skrivingen din

Dersom historien din har et tema – dersom du vet hva du skriver om og hvilke følelser som motiverer karakterene dine – vil du gjøre det mye enklere for deg selv når du kommer til den delen av skriveprosessen der det oppleves som om historien din ikke går noen vei, og ikke handler om noenting. Da kan du minne deg på temaet for historien din, for å drive den videre. Motivasjon er gjerne kompleks. For eksempel er det ofte sånn at når vi gir til veldedighet er det fordi vi syns synd på dem som trenger hjelp, men også fordi vi håper at noen kanskje vil hjelpe oss dersom vi skulle komme til å trenge det. Kompleksiteten i motivasjon kan føre til fantastiske historier, men de kan settes i gang ved hjelp av et enkelt ord.

Prøv dette

Denne øvelsen kan du gjøre alene eller sammen med andre

  • Start med et ord som definerer en følelse eller en impuls – dette er tema
  • Hvem er påvirket av temaet?
  • Hvilke handlinger fører dette temaet til?
  • Hvem blir hjulpet eventuelt skadelidende av disse handlingene?
  • Hva blir følgene av disse handlingene?

Du har nå en preposisjon for historien din

Du er kanskje også interessert i

Den slitsomme midten

Om å sikre plottet ditt