Jeg fikk et spørsmål på Twitter om jeg kunne komme med noen tips for å skrive en forfatterbio. Denne artikkelen er mine betraktninger rundt det, jeg mener, er de beste rådene jeg fant på nettet.

Forfatterbioen skal selge deg som forfatter

På samme måte som at en jobbsøknad skal overbevise en potensiell arbeidsgiver om at akkurat du er den riktige for denne jobben, skal forfatterbioen overbevise mottager om at nettopp du er den riktige for å skrive denne teksten. Forfatterbioen skal bidra til å skape den merkevaren som er deg.

Lag flere versjoner av forfatterbioen din

Har du hørt om «heispitchen»? Dersom du, i det du går inn i en heis, får spørsmål om hva boken din handler om, så skal du kunne avgi et kort og konsist svar på det innen dørene åpner seg i den etasjen du skal av. Det samme bør gjelde for forfatterbioen din. En forfatterbio kan brukes på flere steder; på Twitter, bloggen eller hjemmesiden din, bokomslaget eller når du sender en henvendelse til et magasin eller et forlag. Sørg for å ha minst tre versjoner av ulik lengde som du kan bruke ved ulike anledninger.

Forfatterbioen skal være et levende dokument

På samme vis som man må oppdatere en CV med utdanning, kurs og jobber etter hvert som tiden går er også forfatterbioen et levende dokument. Sørg for å ha alle versjonene av bioen din i et og samme word-dokument slik at når du oppdaterer den ene, så husker du og på å oppdatere de andre.

Den første setningen i forfatterbioen

Du har sikkert hørt om hvor viktige de første setningene i en bok er for å fange en lesers oppmerksomhet. Det gjelder og for forfatterbioen din. Den første setningen er den som skal få mottager til å ønske å vite mer om deg.

Forfatterbioens format og innhold

Begynn med hele navnet ditt. Skriv i tredjeperson og hold deg til fakta. Få fram alt som er relevant for skrivingen din; tidligere utgivelser, utdanning, kurs, interesser. Også det som ikke er direkte relatert til det å skrive kan være av betydning. For eksempel, dersom du skriver en historisk roman kan det være interessant å vite at du har studert den epoken du har plassert historien i. Har du en blogg, hjemmeside eller twitterkonto – få med linken.

Krydre forfatterbioen med personlige «funfacts»

Vent litt, skrev jeg ikke i forrige punkt at du burde holde deg til fakta? Jo, forfatterbioen bør i hovedsak bestå av faktaopplysninger om dine kvalifikasjoner. Men det er ikke noe i veien for å få inn en setning som sier noe om deg som person. Ofte er det det som gjør at du skiller deg ut i mengden og kan være det som en potensiell leser fester seg ved.

Les andres forfatterbioer

Plukk ut et par bøker fra bokhylla, besøk et par blogger og eventuelt twitterprofiler til forfattere og la deg inspirere av andre. På denne siden fant jeg en mal som kan være fin å bruke som utgangspunkt dersom du ikke helt vet hvor du skal begynne.

Jeg håper du syns at dette innlegget var nyttig. Kom gjerne med innspill dersom du har egne tips om hva som burde være med i en forfatterbio. Lykke til!

 

Kilder innlegget om forfatterbio:

http://www.scribophile.com/blog/how-to-write-a-stellar-writers-bio/

http://www.huffingtonpost.com/heather-hummel/10-tips-on-how-to-write-a-bio_b_4908716.html

http://annieneugebauer.com/the-organized-writer-2/writers-bio-template/

http://www.absolutewrite.com/freelance_writing/bio.htm

http://annerallen.blogspot.no/2012/09/how-to-write-author-bio-when-you-dont.html