Ideene mine kommer ofte til meg mens jeg holder på med noe annet enn å skrive. De kan ha sitt utgangpunkt i noe jeg leser eller hører, eller så faller de inn mens jeg er ute og går eller tar oppvasken. Ideene kan være svært ulike, men en ting har de alle til felles. De er enten begynnelsen på en historie eller slutten. Av og til både og, men ikke en eneste gang har en ide kommet flyvende med alt som skal skje mellom den ekstremt spennende åpningen og den fantastisk tilfredsstillende slutten. Jeg vet ikke hvor mange sånne prosjekter som jeg har satt meg ned for å skrive på, som bare har blitt lagt ned i skuffen fordi jeg ikke klarer å fylle historiens kropp.

 En historie er som en fisk

Jeg kaller den kropp takket være min barneskole Frøken (ja, vi kalte henne for Frøken da). Hun lærte oss at man kan se på en historie med proporsjonene til en fisk. Hodet er begynnelsen, slutten er halen og kroppen, som utgjør den største delen (i alle fall på den fisken hun tegnet for oss), skal bringe leseren fra åpning til slutt. Og der har du det. Ikke er midten bare den delen som er vanskeligst å skrive, den utgjør og den største delen av historien.

 Min plan for å bevege meg fra begynnelse til slutt

Jeg har som mål å få skrevet minst en historie i sommer. For å unngå at det blir nok en som strander på grunn av midten trenger jeg en plan. Den har jeg laget, og jeg ønsker å dele den med dere her.

 1. Jeg skal sette en lengde for historien min før jeg begynner å skrive.
  Å sette en lengde vil hjelpe meg til å vite ca. hvor mange ord som må inn i midten. Med utgangspunkt i Frøkens fisk regner jeg ca. 25 % på begynnelsen og slutten og de resterende 50 % på midten. Ergo. Dersom historien min skal være på 4 000 ord, bør 2 000 av dem ligge på midten.
 2. Jeg skal lage meg en tidslinje for historien min
  Å lage en tidslinje vil hjelpe meg å vite hvor midten skal ligge. Går historien over en dag legges kanskje begynnelsen til morgenen og slutten til kvelden, og så må man fylle formiddagen og/eller ettermiddagen med midten.
 3. Jeg skal utforske muligheten for å bruke tilbakeblikk
  Spesielt når det gjelder noveller er det viktig at den ikke strekker seg over for lang tid. Begynner jeg å fylle den med «Noen dager senere», vet jeg at jeg er på feil spor. Samtidig skal man jo skape driv i lesingen, så dersom jeg ser at dagen blir lang kan jeg prøve å bruke tilbakeblikk. Det vil også kunne hjelpe meg til å etablere hvorfor karakteren(e) gjør/reagerer som de gjør
 4. Jeg skal legge inn en endring i midten
  En historie krever at karakteren går gjennom en slags form for endring, indre eller ytre. Jeg må derfor bestemme meg for hva den endringen skal være. Når jeg har gjort det kan jeg se på hva som kan føre til den endringen. Det kan jeg skrive inn i midten.

Dette er min plan som jeg håper vil lette prosessen med å bevege meg fra begynnelse til slutt. Du må gjerne kopiere den om du vil. Send meg også tips dersom du kjenner til andre teknikker.